Egypte Totaal & Cairo 4* (2024)

Tijdens deze rondreis, “Egypte Totaal” wordt u meegenomen langs alle hoogtepunten van het oude en het hedendaagse Egypte. De reis combineert een cruise van 4 nachten over de levensader van Egypte en tevens langste rivier te wereld, de Nijl, een rit per nachttrein naar de hoofdstad Caïro met als afsluiting een verblijf van 2 nachten in deze metropool. Bovendien verblijft u in totaal nog 7 nachten in de badplaats Hurghada. Een must voor elke cultuurliefhebber, waarbij bezoeken aan Luxor, Aswan, Gizeh, Sakkara en Caïro stuk voor stuk hoogtepunten zijn. Vanaf de dag dat u aankomt in Hurghada tot de aanvang van het Nijlcruise programma verblijft u in Hurghada. Na het Nijlcruise & Caïro programma (zoals hieronder beschreven) verblijft u de eventuele resterende dagen ook in Hurghada*. Hieronder treft u het van-dag-tot-dag programma van de rondreis aan.

Rondreis is inclusief:

 • 7 nachten op basis van All Inclusive in een 4* hotel in Hurghada.
 • 4 nachten 4* cruise op basis van volpension (M/S Princess Amira of gelijkwaardig)
 • 1 nacht in een 2-persoonscabine in de trein van Aswan naar Caïro op basis van halfpension en warm/koud stromend water
 • 2 nachten in een 4* hotel in Caïro op basis van Logies & Ontbijt
 • Alle transfers
 • Begeleiding van een Nederlandse of Engelstalige gids
 • retourvlucht van/naar Hurghada

Rondreis is exclusief:

 • Alle entree- en servicegelden voor het bovengenoemde programma tijdens de Nijlcruise (optioneel, te voldoen bij aankomst) € 139,- per persoon kinderen 2 t/m 11 jaar €90,-p.p.
 • Abu Simbel excursie (facultatief; te voldoen bij boeking ter plaatse)€ 85,- per persoon per bus / € 160,- per persoon per vliegtuig.
 • Excursie naar Memphis, Sakkara en de Piramides incl. lunch € 40,- p.p.
 • Caïro excursie: Egyptian Museum, Citadel of Salah Eldin, Alabaster Moskee van Mohamed Ali en de beroemde Khan El Khalili Bazar inclusief lunch €40,- p.p.
 • Sound & light show € 28,- per persoon (te voldoen bij aankomst)
 • Fooien van € 45,- per persoon
 • Voor reizen naar Egypte heeft u een visum nodig dat u bij aankomst in Egypte kunt aanschaffen bij de reisleiding. De visumkosten en lokale heffingen bedragen €27,50 p.p. Indien u het visum niet aanschaft bij de reisleiding, dient u wel de lokale heffingen à €7,50 p.p. te voldoen aan de reisleiding.Belgische paspoorthouders dienen ook nog twee extra pasfoto's mee te nemen.

Let op:

 • Om organisatorische redenen kan het voorkomen dat de volgorde of de begindag van de cruise gewijzigd worden. In sommige gevallen moet er bij Esna ingescheept worden, in verband met eventueel onderhoud aan de sluizen. De inhoud van het programma zal ongewijzigd blijven.
 • Prijzen van de bovengenoemde excursies zijn indicatief en op basis van de datum van publicatie van deze brochure. Het kan voorkomen dat de prijzen worden aangepast nav de actuele economische omstandigheden (zoals. b.v. verhoging van de locale btw). Uw reisleiding zal u over de actuele prijzen informeren.
 • Deze reis is niet geschikt voor minder validen.

Het van-dag-tot-dag programma: (15 dagen / 14 nachten)

Dag 1: In de ochtend gaat u per bus mee naar Luxor. Na aankomst checkt u in aan boord van uw boot. Lunch. Bezoek Karnak Tempel en de Luxor Tempel, de belangrijkste en indrukwekkendste tempelcomplexen aan de oost oever van de Nijl. De boot blijft in Luxor.

Dag 2: Bezoek aan de Vallei der Koningen met vele graven van oude farao’s, de tempel van koningin Hatsepsut, die de enige vrouwelijke farao van betekenis is geweest en de Kolossen van Memnon. Lunch. Middag vrij te besteden in Luxor. ’s Avonds vertrekt de boot via de Esna sluizen naar Edfu en vaart de nacht door.

Dag 3: Bezoek aan de Horus tempel in Edfu. Na het bezoek aan Edfu heeft u de lunch aan boord en kunt u in de middag genieten van het uitzicht vanaf de boot over de oevers van de Nijl. ’s Avonds een bezoek aan Kom Ombo en diens tempel. Deze tempel is feeëriek verlicht en zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten (afhankelijk van de het jaargetijde kan het bij bezoek nog licht zijn). Tijdens de nacht vaart u naar Aswan.

Dag 4:U bezoekt de Lage Aswandam uit 1902, en de Hoge Aswandam, één van de grootste en indrukwekkendste stuwdammen ter wereld. Vervolgens per kleine boot naar de Philae tempel, schitterend gelegen op een eiland in de Nijl. Lunch. Tocht per Felouka, een traditionele Egyptische zeilboot, over de Nijl, met een bezoek aan Lord Kitschner eiland, waarop zich schitterende prachtige botanische tuinen bevinden.

Dag 5: Mogelijk om een facultatieve excursie naar Abu Simbel per bus of vliegtuig (260 km) te maken (ontbijtpakketjes beschikbaar). Het vertrek is rond 04:00 uur. De tempels in Abu Simbel zijn zeer indrukwekkend en beroemd door het feit dat zij verplaatst zijn na de aanleg van de Hoge Aswandam. Rond het middaguur bent u weer terug in Aswan. Lunch (exclusief). Middag vrij te besteden. Indien u niet mee gaat naar Abu Simbel heeft u de hele dag vrij te besteden. Vroeg in de avond neemt u afscheid van de passagiers die Nijlcruise pakket A hebben geboekt en vertrekt u per nachttrein naar Caïro.

Dag 6: Na aankomst in Gizeh wordt u naar uw hotel gebracht (indien mogelijk wordt er ingecheckt). Mogelijk om een facultatieve excursie naar Memphis, Sakkara en de Piramides te maken. Sakkara, dit is een necropolis (dodenstad) uit het Oude Egypte, ten zuiden van het huidige Caïro. Het bekendste monument in de necropolis is de wereldberoemde trappiramide. Sakkara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de (hoofd)stad Memphis. De eerste piramide in de geschiedenis, de trappiramide van Djoser. Bezoek aan de Sfinx en aan één van de Zeven Wereldwonderen, de piramides van Gizeh.

Dag 7: Mogelijk om een facultatieve excursie naar het Egyptisch Museum, Citadel of Salah Eldin, Alabaster Moskee van Mohamed Ali en de beroemde Khan El Khalili Bazar te maken. Het Egyptische Museum, met o.a. het dodenmasker van Toetanchamon. Lunch (inclusief in excursie). Bezoek aan de Citadel van Saladin, uit de 12e eeuw, de Mohammed Ali Moskee, die met zijn koepels en 80 meter hoge minaretten de stad domineert en de Khan el Khalili bazaar waar een keur aan waren tegen scherpe prijzen te koop is.

Dag 8: In de ochtend per luxe touringcar naar Hurghada, waar u in de loop van de ochtend aan zult komen (ontbijtpakketjes beschikbaar). In Hurghada zult u nog een of meerdere dagen verblijven, afhankelijk van uw vluchtdag.

* Afhankelijk van uw vertrekdag en het geplande vertrek van uw boot kan het voorkomen dat u een of meerdere dagen voorafgaand aan de cruise in Hurghada verblijft en aan het einde van de Nijlcruise de overige dagen uw verblijft in Hurghada vervolgt. Ook kan het voorkomen dat u na aankomst in Egypte direct naar Luxor doorreist waar u aan boord gaat van uw nijlcruise. Tevens kan het voorkomen dat u de eerste week in Hurghada verblijft en dat u de tweede week van uw reis de Nijlcruise maakt waarna u direct zult terug reizen naar Nederland of België. Op deze reisindeling heeft Corendon helaas geen invloed.

Aanschaf visum
Voor reizen naar Egypte heb je een visum nodig dat je bij aankomst in Egypte kunt aanschaffen. Het visum is in de aankomsthal ter plaatse bij de Corendonbalie te verkrijgen voor € 30,- p.p. Dit bedrag kun je alleen in euro’s afrekenen en is inclusief de servicekosten. Wanneer je een visum bij de Corendonbalie ter plaatse aanschaft, krijg je een kortingsvoucher van € 5 voor het boeken van een excursie bij de reisleiding tijdens de welkomstbijeenkomst.
Indien je ervoor kiest om zelf ter plaatse het visum te regelen is dat ook mogelijk. Belgische paspoorthouders dienen ook nog twee extra pasfoto's mee te nemen.

Egypte Totaal & Cairo 4* (2024)

FAQs

Is $100 alot in Egypt? ›

It'd be hard to spend more than an average of $100 a day in Egypt, but if it's luxury you're seeking then that's a comfortable amount to budget for. When I was there, I found there were days where I spent as little as $10 a day, and others where I spent around $50. All in all, Egypt is a great budget destination!

How much do you tip an Egyptian tour guide? ›

How much to tip private guide in Egypt? If your guide takes you sightseeing for a full day, plan on tipping him around 150-200 LE. For a half-day, leave a gratuity of around 100 LE. On sightseeing tours, give your Egypt tour guide a tip on the last day of the tour, at your discretion.

How many days in Cairo is enough? ›

How Many Days in Cairo? Cairo is a really massive city, the second-largest in Africa in terms of population. You could spend weeks and weeks touring it all, but for a first visit, we recommend spending at least three days in Cairo.

What threat level is Cairo? ›

Egypt - Level 3: Reconsider Travel.

How much US dollars can I bring in Egypt? ›

A maximum of E£5,000 can be brought into or taken out of Egypt. You must declare any amount of currency equivalent to US$10,000 or more. Traveller's cheques and foreign currency are easily exchanged in hotels and banks.

How much is $1 US in Egypt? ›

1 USD = 30.9011 EGP Jul 05, 2023 10:13 UTC

The currency converter below is easy to use and the currency rates are updated frequently.

Is $5 a good tip in Egypt? ›

Do I tip in restaurants in Egypt? Many nicer restaurants include a service charge (usually 10-15%) with the bill, usually added on at the end. Even if a restaurant has a service charge, I like to leave 5-10% of the bill as a tip for the server, in cash, on the table.

How much cash should I bring to Egypt? ›

The Egyptian Tourism Authority advises that travelers are not allowed to bring more than 5,000 EGP (approximately 320 USD) into the country in local currency. You can bring up to 10,000 USD or the equivalent in foreign currency and then swap it for Egyptian pounds at a currency exchange.

Is it rude not to tip in Egypt? ›

Often known as 'backsheesh' in parts of Asia and the Middle East, tipping is standard practice in Egypt. If you're happy with the service provided by waiters, drivers and other workers, leaving a small tip is a good way to show your appreciation.

What month is best to go to Cairo? ›

The best time to visit Egypt is between October and April when daytime temperatures are comfortable and nights are cool, but you're still guaranteed sun. The conditions are perfect for exploring chaotic Cairo or venturing into the desert.

What is the cheapest month to visit Cairo Egypt? ›

High season is considered to be June, July and August. The cheapest month to fly from the United States is April. Enter your preferred departure airport and travel dates into the search form above to unlock the latest Egypt flight deals.

Which month is best for Cairo? ›

The best time to visit Egypt is between October and April, when temperatures are cooler, but still pleasantly warm across the country. This makes exploring the busy streets of Cairo, visiting the Pyramids in the desert, and exploring ancient Pharaonic tombs more comfortable and enjoyable.

Is it safe for US citizens to travel to Cairo? ›

Egypt is a place every traveler must visit at least once in a lifetime. But should you travel to this ancient country right now? In general, Egypt is a safe place to visit.

Is Egypt safe for tourists 2023? ›

Egypt is nearly crime-free. Most crime is petty theft, with little violent crime. Still, you need to keep alert when walking through densely populated areas of Cairo or Alexandria, just as you would in other large urban areas around the world.

Do I need a PCR to enter Cairo? ›

Passengers traveling to Egypt are not required to take a COVID-19 test to fly to Egypt.

What is not allowed to bring to Egypt? ›

Prohibited Items

Real and toy arms, ammunition and explosives and any other substances containing explosive materials such as firearms and crackers. All kinds of artifacts. All kinds of narcotics. Subsidized commodities except for personal use.

What does $100 US dollars convert to in Egyptian money? ›

3090.00000 EGP

What credit card is best for Egypt? ›

Some high-end hotels and restaurants in Egypt will take Amex, but you'll hardly be able to use it anywhere else – a Mastercard or a Visa will make a much more practical option.

How much is co*ke in Egypt? ›

EGP 8.15(Inc.

Should I bring US dollars to Egypt? ›

US dollars are widely accepted in major tourist establishments, hotels, and souvenir shops. There are no restrictions on the amount of foreign currency or travelers cheques which may be brought into the country. However, passengers entering Egypt with Egyptian currency exceeding 1000 USD must declare this on arrival.

Does the US dollar go far in Egypt? ›

Egypt. Egypt is home to historically-rich cities, deserts, and of course, pyramids. Access to the Mediterranean sea and a strong tourism sector mean that visitors can enjoy history, luxury, great food, and nature at comfortable prices. One U.S. dollar is equal to 15.75 Egyptian pounds (as of Mar.

Is 20 a good tip in Egypt? ›

As a general rule, expect to tip around 10% of the bill. If you get exceptionally good service, say thank you with a tip closer to 15-20%. Whether you're tipping with cash or card, always use the local currency to save money. Use the Wise travel money card.

Do you tip at Egyptian restaurants? ›

Tipping 10–15% of your bill total is customary at cafes and restaurants, and loose change is acceptable for food purchases from street vendors and markets. Often known as 'backsheesh' in parts of Asia and the Middle East, tipping is standard practice in Egypt.

Do you tip housekeeping in Egypt? ›

When staying in a hotel in Egypt, it's common to leave a tip for the staff who provide various services. Going around 10-15 Egyptian pounds per day of your stay is recommended for the housekeeping staff. For luggage handlers and bellhops, it's customary to tip about 5-10 Egyptian pounds per bag.

Can you use debit card in Egypt? ›

Most businesses, restaurants and retailers accept debit cards, Visa, and MasterCard, however public service providers will not accept payment by credit cards. For example, utility bill collections, taxi services, smaller street kiosks will only accept cash payments.

How much is dinner in Egypt? ›

Cost of Food

Sit down meals range from $5 to $12 per plate in many restaurants. In upscale hotels and restaurants, the cost per plate will be higher. Tipping: For a sit-down meal, it is customary to tip 5 to 10% of the bill.

Can you drink the water in Egypt? ›

In Egypt, drinking water from the tap is not recommended. Water treatment plants in and around Cairo heavily chlorinate the supply, so the water in the capital is relatively safe to drink. However, it is advisable everywhere else in Egypt to purchase bottled water or drink treated or purified water.

Should I take toilet paper to Egypt? ›

No toilet paper: Very few public bathrooms in Egypt will have toilet paper (or even a toilet seat). Instead, they use a Shatafa, which is an Arabic bidet. A lot of westerners don't feel comfortable using a Shatafa, so it's recommended to carry your own TP with you.

How much is a bottle of water in Egypt? ›

On the other hand, countries such as Egypt and Tunisia have the lowest prices, at $0.14 and $0.20, respectively. In Iran and Bangladesh, a bottle of water is also available for less than $0.25.

How do you say thank you in Egyptian? ›

Shukran: Thank you (ﺷﻜﺮﺍﹰ)

Experienced travelers know it's essential to learn how to say “thank you” wherever they visit, and this small politeness goes a long way in Egypt.

Do I need a visa to go to Egypt? ›

Passport and Visas:

U.S. citizens must have a visa to enter Egypt. U.S. citizens can obtain a renewable single-entry 30-day tourist visa on arrival at Egyptian airports for a 25 USD fee. A multiple entry visa is also obtainable for 60 USD. The Government of Egypt has created a website for the issuance of “e-visas.”

How far are the Pyramids from Cairo? ›

The Pyramids of Giza sit about 11 miles southwest of downtown Cairo on the Giza Plateau and are open daily from 8 a.m. to 4 p.m. Public transportation is not available within walking distance, so it's best to drive, hail a taxi or take a bus tour to the site.

What is the busiest tourist month in Egypt? ›

August is vacation season for Egyptians

August is the peak domestic-tourism month. Expect beach areas, especially along the Mediterranean, to be thronged.

How much is a trip to the pyramids? ›

Recommended Egypt Pyramids Tours & Egypt Private Tours
Tour NameDurationPrice From
Day Trip to Pyramids from Cairo1 Day$70
Tour to Giza Pyramids & Old Cairo1 Day$70
Giza Pyramids and Old Cairo Private Tour4 Days / 3 Nights$400
Cairo, Abu Simbel, and Luxor Private Tour5 Days / 4 Nights$940
8 more rows

Is Uber available in Cairo? ›

Reserve a ride with Uber in advance in Cairo

Complete your plans today by reserving a ride with Uber in Cairo. Request a ride up to 30 days in advance, at any time and on any day of the year.

How much money do you need for a week in Cairo? ›

Past travelers have spent, on average, E£225 ($7.32) on meals for one day and E£142 ($4.60) on local transportation. Also, the average hotel price in Cairo for a couple is E£888 ($29). So, a trip to Cairo for two people for one week costs on average E£11,535 ($375).

How much does a meal cost in Cairo? ›

Prices in restaurants in Cairo.
Meal in a cheap restaurant100 EGP (50-200)
Meal for 2 People, Mid-range Restaurant, Three-course600 EGP (350-1,000)
McMeal at McDonalds (or Equivalent Combo Meal)120 EGP (100-150)
Domestic Beer (0.5 liter draught)45 EGP (25-100)
Imported Beer (0.33 liter bottle)70 EGP (40-120)
5 more rows

Where to stay in Egypt to see pyramids? ›

Where to Stay around the Pyramids and Red Sea
 • Oberoi Sahl Hasheesh. The Oberoi at Sahl Hasheesh is a luxurious, all-suite resort on Egypt's Red Sea coast. ...
 • Four Seasons Sharm El Sheikh. ...
 • Mena House. ...
 • Four Seasons Nile Plaza. ...
 • Kempinski Soma Bay.

Can you go inside the pyramids? ›

Can visitors go inside the Pyramid of Giza? Yes. Among the Egyptian Pyramids of Giza, the Pyramid of Khufu allow tourists to visit the inside, and the only passageway is from the Grand Gallery to the King's Chamber.

Are American tourists welcome in Egypt? ›

We get this question a lot at Osiris Tours. In short, Americans and other visitors can rest easy: yes, Egypt is a safe country for tourists.

Do I need vaccines for Egypt? ›

Yes, some vaccines are recommended or required for Egypt. The National Travel Health Network and Centre and WHO recommend the following vaccinations for Egypt: hepatitis A, hepatitis B, typhoid, yellow fever, polio, rabies and tetanus. Recommended for most travellers to the region, especially if unvaccinated.

Is it safe for an American woman to travel to Egypt? ›

The fact that women travellers recording their experiences online go back to Egypt time and time again suggests there is nothing of concern from a safety point of view. In that respect Egypt is the same as any other country anywhere in the world; use your common sense just like you would in the States.

Do I need a Covid test before travelling to Egypt? ›

COVID test is not required when arriving in Egypt.

Is it ok to go to Egypt now? ›

Terrorist attacks could occur anywhere in Egypt. Potential targets include religious sites and tourist locations. We advise: Reconsider your need to travel to Egypt overall due to the risk of terrorist attack.

Is it safe to walk around Cairo? ›

Cairo is actually one of the safest cities in all of Egypt. That's largely down to the huge footfall of travelers that come and go here – a huge proportion of the 11.5 million people who visit the country will start or finish their trip in the city.

Are masks required in Cairo? ›

Do I need to wear a face mask in Egypt? Wearing face masks is required in some public places.

Do I need yellow fever for Egypt? ›

Yellow Fever

Required for travelers ≥9 months old arriving from countries with risk for YF virus transmission; this includes >12-hour airport transits or layovers in countries with risk for YF virus transmission.

How much $100 dollar in Egypt? ›

3090.00000 EGP

How much does a meal cost in Egypt? ›

Sit down meals range from $5 to $12 per plate in many restaurants. In upscale hotels and restaurants, the cost per plate will be higher. Tipping: For a sit-down meal, it is customary to tip 5 to 10% of the bill.

How much cash do I need in Egypt? ›

For mid-range trips, we recommend budgeting up to 1800 EGP (approximately 120 USD) per day, while luxury trips with 5-star accommodation, private tours, and fine cuisine can cost double that.

What is considered rich in Egypt? ›

If your family's average spending is LE60. 7 thousand per annum, slightly more than LE5,000 per month, then you belong to richest 10 per cent of Egyptian families. According to data from the state's official statistics agency, the richest 10 percent account for about a quarter of the total annual spending of Egyptians.

How much is $500 US dollars in Egyptian pounds? ›

Are you overpaying your bank?
Conversion rates US Dollar / Egyptian Pound
500 USD15450.00000 EGP
1000 USD30900.00000 EGP
2000 USD61800.00000 EGP
5000 USD154500.00000 EGP
8 more rows

How much is $20 US in Egypt? ›

618.00000

Can you use American money in Egypt? ›

US dollars are widely accepted in major tourist establishments, hotels, and souvenir shops. There are no restrictions on the amount of foreign currency or travelers cheques which may be brought into the country. However, passengers entering Egypt with Egyptian currency exceeding 1000 USD must declare this on arrival.

How much is a can of co*ke in Egypt? ›

EGP 8.15(Inc. VAT)

How much is a Big Mac in Egypt? ›

The medium-size popular Big Mac meal also increased from EGP 52 to 78, while the large-size meal went from EGP 59 to 88.

Should I take cash or card to Egypt? ›

Egypt is still a mostly cash-based society. Although credit card payments are becoming increasingly common and will be taken by many hotels and restaurants in Cairo or other tourist locations, you'll need cash to enjoy the local cuisine or shop for textiles and spices at the souk.

Is a dollar a good tip in Egypt? ›

Tipping your local leader in Egypt

The amount is entirely a personal preference, however the equivalent of USD 2–4 per person, per day, is a commonly used guideline. Of course, you are free to tip more or less as you see fit, depending on your perception of service quality and the length of your trip.

What is the average salary in Egypt in dollars? ›

Egypt Monthly Earnings stood at 240 USD in Dec 2021, compared with the previous figure of 232 USD in Dec 2020 See the table below for more data.

How much is rent in Egypt? ›

1. Housing: According to Expatistan, a website that compiles information provided by expatriates, rent for a furnished 900 square-foot apartment in Cairo costs E£ 5,700 ($319) in what is categorized as an expensive area. The same accommodations in a normal area go for about E£ 3,005 ($165) a month.

How many dollar millionaires are in Egypt? ›

Countries by number and percentage of millionaires
Country or subnational areaNumber of millionairesShare of global millionaires (%)
Egypt87,0000.1
South Africa *86,0000.1
Thailand *82,0000.1
Greece *81,0000.1
44 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.