Review: Nikon D700 - Photofacts (2024)

maandag 25 augustus 2008, 23:57 door Elja Trum | 41.883x gelezen | 12 reacties

Van Nikon Nederland ontvingen we de Nikon D700 ter review. De camera kwam voorzien van een 14-24mm f/2.8 groothoek objectief. Een begrijpelijke keuze voor deze full-frame digitale spiegelreflex camera van Nikon. Dat de Nikon D700 een interessante camera is blijkt al uit de specificaties. Wij onderwierpen de camera aan de praktijktest.

Review: Nikon D700 - Photofacts (1)

De Nikon D700 is Nikon's tweede full-frame (FX) camera en beschikt over dezelfde 12,1 megapixel CMOS sensor die ook in de duurder Nikon D3 te vinden is. De D700 is echter wel een flinke stap kleiner dan zijn grote broer en dat zal door veel gebruikers prettig gevonden worden. Doordat ook de prijs een stuk kleiner is, is dit feitelijk Nikon's eerste 'betaalbare' full-frame body. Al is er met een straatprijs van zo'n 2.350,- euro nog wel discussie mogelijk over wat betaalbaar is.

In tegenstelling tot full-frame camera's van Canon kan de Nikon ook nog gebruik maken van objectieven die gemaakt zijn voor crop-camera's (DX objectieven). Je kunt dan terugschakelen naar een lagere resolutie van 5,1 megapixel zodat het objectief normaal te gebruiken is. Het is echter ook mogelijk nog gewoon de volledige sensor te gebruiken. Om het cirkelvormig beeld dat zich dan op de sensor vormt is dan nog een zwarte rand te vinden -aan de rechter en linker zijde- waar de sensor niet belicht wordt.

In de hand
De Nikon D700 voelt robuust aan. De body is bijna gelijk aan de Nikon D300 en de camera heeft een vergelijkbare greep. De camera heeft een bij zijn stevigheid passend gewicht en zeker met een lichtsterk objectief erop kan de camera redelijk zwaar worden.

Zoals te verwachten is bij een full-frame camera is het beeld door de zoeker erg groot en helder. Een verademing voor mensen die overstappen van een DX formaat body. Helaas laat de zoeker niet het complete beeld zien dat opgenomen wordt door de sensor. Door de zoeker zie je 95 procent van het totaal beeld. Bij de Nikon D3 is circa 100% te zien. Dat dit kleiner is op de Nikon D700 schijnt te maken te hebben met het stofreductiesysteem.

Bediening
Voor gebruikers die reeds met Nikon camera's werken zal de bediening vertrouwd zijn. De bediening van de camera komt overeen met bijvoorbeeld de D300. Persoonlijk vind ik de bediening overigens een tikje omslachtig. Om bijvoorbeeld de ISO in te stellen moet je twee toetsen tegelijkertijd ingedrukt houden. Dit voorkomt wellicht dat je per ongeluk een instelling wijzigt, maar het maakt het dagelijks gebruik ook wat omslachtiger.

Canon kiest er bijvoorbeeld voor om de functie na het indrukken van de toets en aantal seconden actief te houden. Hierdoor kun je met één hand instellingen wijzigen. Persoonlijk vind ik dit een prettigere manier. In het dagelijks gebruik zul je er na gewennig echter geen last van ondervinden.

Snelheid
Uiteraard is de Nikon D700 bij het inschakelen direct gebruiksklaar. Volgens mij zijn er ook geen camera's meer die dit niet zijn.

De D700 kan maximaal

6

5 foto's per seconde vastleggen. Vreemd genoeg worden dit er 8 zodra je de batterygrip op de camera aan sluit. Ik moet toch eens aan Nikon vragen wat hier de reden van is, want mij is het een raadsel. Wellicht is het zo de bedoeling meer grips te verkopen..

De sluiter van de camera behoort overigens zo'n 150.000 opname mee te gaan. Meer dan genoeg voor veelvuldig gebruik dus. Het geluid van de sluiter is overigens erg aangenaam. Niet te luidruchtig en het klinkt allemaal erg solide.

Lichtgevoeligheid
Net als de Nikon D3 blinkt ook de Nikon D700 uit op het gebied van lichtgevoeligheid. De camera kan vanaf ISO 100 (low 1) tot ISO 25.600 (high 2) belichten. De normale range ligt tussen de 200 en 6400 ISO.

Review: Nikon D700 - Photofacts (2)

Bovenstaande foto's zijn genomen onder constant licht en met dezelfde camerainstellingen. Bij elke opname is alleen de ISO aangepast en de bijbehorende sluitertijd gekozen. Uiteraard werd er gebruik gemaakt van een statief. De foto's zijn genomen met een 50mm f/1.4 objectief.
De getoonde foto's zijn uitsnedes op 100% in het midden van het beeld.

Op 1600 ISO zijn de foto's nog aangenaam schoon van ruis. Bij 6400 ISO is het resultaat bruikbaar te noemen. Daarboven gaat het helaas vlot achteruit en bij 25.600 ISO is het eindresultaat amper meer bruikbaar.

Live-view
Live-view is op Nikon camera's redelijk ver weg gestopt. Je vind de optie op het draaiwiel voor de schietmodus. Daar waar je ook kunt kiezen voor continue-opname en de opnamevertraging.

Review: Nikon D700 - Photofacts (3)

Een leuke gadget is de virtuele horizon. Hierbij zie je op het display of de camera wel recht staat. Het is ook mogelijk de horizon in te schakelen tijdens live-view. Handig wanneer de camera op statief staat.

Menu structuur en opties
Review: Nikon D700 - Photofacts (4)In het menu is ook een 'my menu' in te stellen. Hier kun je veel gebruikte functies in opnemen. Opvallend vond ik dat het formateren van de geheugenkaart niet opgenomen kan worden. Dat is nu net een functie die ik zelf graag terug zie in een eigen samengesteld menu. Edit: Nikon biedt hiervoor echter wel een speciale knop op de body.

Handig is dat je bij de D700 drie knoppen een eigen functie kunt geven. Altijd prettig wanneer je een bepaalde optie regelmatig gebruikt.

De Nikon D700 beschikt ook over een interval optie waarbij je kunt instellen dat de camera om de zoveel tijd een foto neemt. Dit soort opties laten wel zien hoe uitgebreid de verschillende instelmogelijkheden van deze camera zijn.

Review: Nikon D700 - Photofacts (5)

Nikon 14-24mm f/2.8
Mijn verzoek aan Nikon om de camera te leveren met een objectief dat de body recht aan doet was niet tegen dovemansoren gericht. Ik ontving de D700 met de Nikkor 14-24mm f/2.8 AF-S G ED. Een prachtig ultra-groothoek objectief dat helemaal tot zijn recht komt op de Nikon D700.

Ook aan de randen van het beeld blijft dit objectief namelijk scherp beeld leveren. Iets dat bij veel ultra-groothoek objectieven een probleem wordt bij een full-frame camera.

Review: Nikon D700 - Photofacts (6)
Mijn motor gefotografeerd met de Nikon D700

Vergeleken met de Nikon D300
De Nikon D700 is een fractie groter dan de Nikon D300. Dit verschil schijnt te maken te hebben met het grotere prisma (voor de zoeker) dat nodig is door de grotere sensor. Wat de binnenkant van de camera betreft is het verschil beduidend groter; de Nikon D700 is duidelijk een klasse hoger door de full-frame sensor.

Ik zou 'm ook best willen vergelijken met de Nikon D3, maar deze heb ik nog niet aan een review onderworpen. Qua body zijn de verschillen duidelijk; de D3 is een aanzienlijk stuk groter. Wat betreft de specificaties zijn de verschillen echter minimaal. Voor de meeste gebruikers zal de Nikon D700 daarom uitstekend voldoen.

Conclusie
De Nikon D700 is een indrukwekkende camera die weet te overtuigen. In mijn ogen is dit momenteel de interessantste camera die Nikon te bieden heeft. Een stevige body van een aangenaam formaat voorzien van een top-sensor. Een mooie stap omhoog voor gebruikers van een D200 of D300 en een praktische back-up voor gebruikers van de Nikon D3.

Nikon weet met de D700 een prachtige camera neer te zetten.

Review: Nikon D700 - Photofacts (7)

Meer informatie
- Nikon D700 review door Stille Photographie
- Nikon D700 review door Luminous Landscape
- Nikon D700 review door dSLR (Nederlands)
- Nikon D700 review door Jim Reed
- Nikon D700 review door Digital Rev
- Nikon D700 review door Camera Labs
- Nikon D700 review door Ken Rockwell
- Nikon D700 review door Trusted Reviews
- Nikon D700 review door Imaging Resource
- Nikon D700 review door Scott Kelby
- Nikon D700 review door B&H Photo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Review: Nikon D700 - Photofacts (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6571

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.